Sėkmingas siloso ruošimas: patarimai ir technogilija

Siloso optimizavimas – siekiant nepriekaištingo pašarų konservavimo
Techninė ekspertizė nepriklausomumui ir kokybei užtikrinti

Silosas – tai esminis pašarų konservavimo būdas, užtikrinantis ilgalaikį, tvarų pašarų prieinamumą gyvulininkystės ūkiuose, ypač turinčiuose didelį energijos poreikį. Naudojant kontroliuojamą anaerobinę fermentaciją, silosas leidžia išsaugoti pašarų kokybę ir užtikrina nuolatinį, saugų jų tiekimą visus metus.

Norint maksimaliai išnaudoti siloso naudą, būtina tinkamai optimizuoti kiekvieną etapą – nuo derliaus nuėmimo iki konservanto pasirinkimo. Šį požiūrį taiko ir TIMAC AGRO – augalų mitybos ir gyvulininkystės sprendimų lyderė.

Derliaus nuėmimas tinkamu laiku – didžiausiai maistinei vertei

Sėkmingas silosas prasideda nuo optimalaus pjovimo momento:

  • Žoliniams pašarams: pjovimas maždaug savaitę iki plaukėjimo užtikrina didesnį energijos kiekį ir lengvesnį virškinamumą.

  • Kukurūzams: sausųjų medžiagų kiekis tarp 32–35 % garantuoja veiksmingą fermentaciją ir gerą kompaktavimą tranšėjoje – sumažinami nuostoliai.

Esant drėgnoms sąlygoms, didesnis pjūties aukštis padeda sumažinti dirvožemio bei bakterijų, tokių kaip Clostridium botulinum (botulizmo sukelėjas), užterštumo riziką.

Tinkamas smulkinimo ilgis kukurūzams (14–18 mm) leidžia tolygiai sukompaktuoti masę ir sėkmingai išlaikyti jos kokybę.

Greitos ir stabilios fermentacijos užtikrinimas

Fermentacijos tikslas – kuo greičiau sukurti stabilias anaerobines sąlygas, apriboti nepageidaujamų mikroorganizmų dauginimąsi ir išsaugoti pašarų maistinę vertę.

Tam būtina laikytis šių pagrindinių principų:

  • Greitas tranšėjos užpildymas – kad nebūtų nevaldomos fermentacijos,

  • Vienodas ir efektyvus masės suspaudimas sluoksnis po sluoksnio – kad būtų išstumtas oras,

  • Nedelsiant ir sandariai uždengti kokybiška plėvele – kad nepatektų deguonis,

  • Stabilizacijos laikotarpis – 4–6 savaitės prieš atidarant tranšėją, kad fermentacija būtų visiškai užbaigta.

Jeigu šie žingsniai neatliekami, gali sumažėti siloso maistinė vertė, išsivystyti pelėsiai (ir susidaryti mikotoksinai), sumažėti pašarų skonis bei gyvulių produktyvumas.

Siloso saugumas su TIMAC AGRO technologija

Siekiant užtikrinti stabilų ir saugų fermentacijos procesą, TIMAC AGRO siūlo novatoriškų biologinių siloso konservantų liniją, įskaitant SILAPRILIB Quatro+.
Šis sprendimas tinka visų tipų pašarams (kukurūzams, žolei, daržovėms, natūralioms pievoms ir kt.) ir yra tinkamas ekologiniams ūkiams.

Silaprilib Quatro+ sudėtyje esančios skirtingos pieno rūgšties bakterijos:

  • Užtikrina greitą ir stabilią fermentaciją,

  • Padeda greitai sumažinti pH ir sukurti anaerobines sąlygas,

  • Padidina siloso stabilumą šėrimo metu, mažinant gedimo riziką,

  • Slopina mielių, pelėsių ir nepageidaujamų bakterijų dauginimąsi.

Be to, produkto sudėtyje esantys fermentai padidina pašarų virškinamumą, pagerindami maistinių medžiagų pasisavinimą gyvuliams.
Dar viena išskirtinė savybė – galimybė naudoti su itin mažu vandens kiekiu, todėl jis ypač patogus įvairiomis sąlygomis dirbantiems ūkininkams.

Silaprilib Quatro+ – tai saugus, efektyvus ir praktiškas sprendimas, kuriame sujungiami mikrobiologiniai bei fermentiniai procesai tam, kad būtų užtikrinta pašarų kokybė ir gyvulių produktyvumas visais metų laikais.

Daugiau informacijos apie inokliantą Silaprilib Quatro+ rasite paspaudę čia.

Pasidalinkite šiuo įrašu
Facebook
Twitter
LinkedIn